001115

 

Jag provade era nya vinterdäck men bilprovningen sa att  M.S måste vara stansat i gummit därför gick bilen ej igenom har ni några förslag????
Halm i hatten

Expertpanelen svarar:  Det är tusan vad myndigheterna är petiga.  Förmodligen kan du leta upp en bil med fullgoda vinterdäck och med hjälp av en vanlig hyvel avlägsna gummibiten som M+S är instansat på. Därefter limmar du fast biten på ett bättre behövande däck. Lagligheten i detta är dock något tveksam.

 


001115

Hej! Jo det är så att jag har en Opel och motorn har börjat gå konstigt (faktiskt lite ända sen min svåger Raggar-Pär hjälpte mej med  att ställa in CO-halten förra veckan). Han lyssnade på motorn igår medan han tokgasade den i vårat garage. "Motorn e ju helt kass ju," skrek han upprört nånstans i all röken. "E ju lika utsliten som bakfjädrarna i min sönderpippade gamla Ascona. Den enda lukten av bränt gummi du får i den här e om du sätter på kärringen och missar röven hennes och fortsätter å torrjuckar i glipan mellan sätena istället, haha. Men att missa den gösselstacken till aschel som..." och här kommer jag till det märkliga för plötsligt tog fläktremmen eld och for iväg. Ska den verkligen göra det om man gasar lite lätt på en Opel eller är det som Pär sa att det är ett väldigt vanligt fel på just den årsmodellen. Det är en 85a, själv är jag en 63a om det har nån betydelse? Tack för en jätte bra sida, fast min svåger tycker att ni inte kan ett skit.       "Rökringen"

Expertpanelen svarar:  85a ??   Frågan är vilken?  Rekord 1985 hade s1.8nv / 2.0s / 2.0i  /  2.2i /  2,3D/TD att välja på.    Om det är en Kadett 85:a så fanns 1.3s / 1.6s/ 1.8i.    Alla är OHC-motorer utom rekordens 2.0 / 2.2 / 2.3 som är gamla gjutjärnspisar ifrån anno 1720, alltså samma typ av motor som i 63:an fast den då förmodligen är borrad till 1700 eller 1900 cc.  Är remmarna inhandlade hos Biltema så är svaret JA.


 

001114

Hej igen.

Tänkte bara tipsa er om detta. Jag blev stoppad av polisen igår
efter att ha fixat en egen peronlig reg. plåt som ni beskrev i
reportaget. DETTA ÄR TYDLIGEN OLAGLIGT !! hur dom kom
på mig vet jag ej ! Jag skrev: SNUTJÄVEL på skylten. Tror ni
att det var det att jag använde ordet snut istället för polis som
avslöjade mig ?

Tacksam för svar och kanske lite skadestånd ?

Klåfingrig Norbergare

Expertpanelen svarar:  Skadestånd får du om du skär dej i tasken samtidigt som du ser en naken brud.


001114

Hej expertpanelen, jag har problem med min riskokare av märket Nissan (86
års modell, bra årgång på både bilar och brudar va?). Det är så att det är
rosthål stora som knütnävar på dörrarna och den är mücket slö, grannens
mercedes 300D är mycket snabbare och har bättre acceleration. Jag har
konstaterat att min Nissan går snabbare när jag kör på startmotorn men då
tar strömmen slut efter några 100 meter, vad ska jag ta mig till?

/MVH Koppan

Expertpanelen svarar:  Ta och kör din grannes glasögon i blästermaskinen. Därefter skiftar du emblem och regg.skyltar på bilarna.  Därefter byter du parkeringsplats på dom.


001114

God afton i stugan !
Jag har ett spörsmål som jag undrar om panelen kunde hjälpa mig med att lösa?
 
Alltså: Sistlidna vinter var vår grannes då 27 åriga dotter Stina på väg hem från sitt dagliga förvärv i sin Volvo 245:a av 88 års modell.
Innan sista svängen borta hos Nils i kurvan , råkade hon få sladd på bilen. Detta resulterade i att hon medelst stor kraft for med bakluckan före in i Boxar Börjes garage där hon , eller rättare sagt bilen , sammanstötte med nämnda Boxar Börjes lastbil. Denna lastbil är av märket Volvo och modell beteckningen är F12. Å nämnda lastbil blevo endast kofångaren lätt skadad.
Nu bar det sig inte bättre än att ingen av de så kallade inblandade voro hemma hos sig utan alla voro borta. Nils i kurvan hade farit med Boxar Börje på auktion för att köpa sig en ny ko för att få ut ett par tre liter mjölk då och då samt en häst att spänna för harven till våren.
Eftersom vår byggd är känd för att alla känner alla så bleve inte saken bättre av att innan allt dammet  hade lagt sig att vila , så voro största delen av socknen samlade för att beskåda vad som var kvar av Boxar Börjes garage.
Det är nu jag kommer in i bilden. Vid något tillfälle i all uppståndelse frågar Smens pöjk Artur mig om inte jag kan bogsera ut Stinas bil så att Boxar Börje inte skulle se vem som skadat hannses byggnad och därmed skapat oreda i hannses garage. Jo , det skulle nog inte ställa te någon oreda , var den församlade menigheten överens om.
Så sagt och gjort , jag äntrade min traktor av märket märsy fargusen och backade till så att folket i närheten kunde koppla en käring (kätting ska det va , men det vet jag inte hur man stavar till!) mellan min traktor av märket märsy fargusen och tidigare nämnda Stinas Volvo 245:a. När allt var kopplat och klart fick jag ett klart och redigt tecken av handlarens springpöjk att jag kunde börja dra ut bilen.
 
Detta gick bra förutom att bakaxeln på 245:an gick mitt i tu när den passerade resterna av tegel väggen.
 
Nu till min fråga! Kan man montera upp tegelväggen medelst cement och tegel så att den blir i ett skick som innan olyckan eller skall vi förmedla till Boxar Börje vad som orsakat skadan å hannses lastbil. Jag vill särskilt att panelen tar i beaktning att det aldrig var min mening att bakaxeln skulle gå i stycken och att bakaxel oljan därmed skulle fara ned mellan ytter och innervägen.
 
För att alla uppgifter skall komma i dagen så vill jag till sist meddela att det varken bleves inhandlat någon häst eller ko på auktionen. Detta beroende på att illvilliga rykten säga att pengarna söps upp å grann socknens bodega.
 
Om svar anhållas tacksamt.
 
En gammal märsy fargusen ägare.
Tack på förhand!

 

 Expertpanelen svarar:    Tegelväggen kan med fördel muras upp igen men inte med cement!   Skaffa Gullex. Blanda en skyffel gullex på två skyfflar putssand. Stråbruk fungerar också, detta är ett kalkbruk och kan förvaras i täckt lave flera veckor. Om man droppar i lite diskmedel i murbruket så uppstår inte dom vita kalfläckarna på det nymurade teglet.  Vill ni att bruket skall brinna snabbt så häll i lite Sika. (köpes hos Sikaverken).  Vi tycker att rundhugget vitt mexitegel är snyggast. Man kan även spritputsa detta i efterhand.   Sveragg är ett företag som säljer Activa med piggment i lämplig färg.   Checklista på material:    1 st betongblandare,  4-5 rullar, padda, skånska, fogsvans, vattenpass, snöre, skyffel, murhammare, vattenpass, burtonställning, 8-10 ställningsplank, 5-6 luckor, balja, skottkärra, galvade vagnsbultar, rep/talja, armeringssax.

Lycka till!

 


001112

Hej !
Jag är en grabb med nytaget kort (traktorkort)

Jag tänkte skaffa en A-traktor att fiska upp flickor med. Problemet är att jag inte vet vad för nån modell jag ska ha. Min pappa är chef på Ericsson så han har pengar att förverkliga mina drömmar.
Jag har funderat på att bygga en kortad Volvo S80 med flak från en Nissan King Cab, låter det svårt ?
Måste man montera dubbla lådor som på gamla Duetten eller finns det enklare sätt ?

Expertpanelen svarar:  Om pengar inte är ett hinder så öppnar sig ju flera intressanta  möjligheter.  Scania dragbil med flak?   X2000 drivenhet med flak? Finlandsbåt med flak?    Principen är följande:  Ju större mojäng ju fler brudar. 


001112

Hej, jag har en fråga.

Har en häst i stallet som jag tänkte trimma. Har redan hängt på ett Trä©kjolpaket och satt
häftigt nät för munnen. funderar på att tona ögonen också eller så provar
jag bara med  ögonlock.
Men så skulle jag gärna vilja trimma den också så att jag kan rida ifrån
lite häftiga får o kor.
Ska jag chipsa den eller ska man prova med kraftfoder eller nåt annat?
Jag kan inte så mycket om såna här saker, men har hört om folk som har fått
hur 400 hästar ur sina... Eller var det tvärtom?

mvh pär

Expertpanelen svarar:  Tryck i han fem Kg amfettatjack, en hink anabola steroider, två liter vodka.  Därefter sparkar du han på pungen så ska du få se att hästen toppar 230 km/h på tvåan.


001111

Jeg søger et sæt rally camakslar til min Nissan Micra. Duration omkring 285 grader. Kan i hjælpe med den adresse og evt. pris ?

 

Med venlig hilsen   Henrik Hjorth.

Expertpanelen svarar:  285 grader?  Det låtar väldigt varm.  Kan man inte vänta till dom svalnat? Det måste vara lättare att arbeta med motorn då.

 


001110

 

Hjälp!!
 
  För ca två veckor sedan sålde jag min gamla trotjänare till en mindre begåvad (upplevde jag honom) ung man. Fordonet ifråga var av märket Doris, drevs av traktorbränsle, hade trasig klädsel, ett kg kraftfoder i skuffen och något bubblig lack. De senaste tre åren var mig veterligen ingen kvinnlig varelse i närheten av vidundret ifråga.
  Vad nye ägaren tagit sig för med min gamla 240 är följande: Bytt till porrigare aluminiumfälgar, köpt feta extraljus, lackat innertaket svart med stjärnhimmel samt kapat av fjädrarna (idiotiskt, hur ska man då kunna åka till djuren långt ute i mööösen med hö??!).
  Det hemskaste i sammanhanget är dock följande: Numera invaderas Doris av fjortisar. Visserligen är det inte min bil längre, men det känns ändå lite vemodigt att se hur hon plågas, varv efter varv runt stadens torg, med ett hål i avgassystemet större än någonsin. Finns det inget man kan göra eller är detta en naturlig del av en bils åldrande? Tacksam för svar
 
Bartholomeus Skvattramsmosse

Expertpanelen svarar:  Det är mycket riktigt en naturlig del av åldrandet.  Vänta och se. När du fyllt sextio så åker även du omkring i ett blöjraggarfordon och plockar upp fjortisar. Helt normalt alltså.


001110

Vissa amerikanska sportbilar har ju så kalad ramair (ett hål i huven
som släpper in luft till insprutningen) vilket ger en högre motorefekt.
Om jag då har fattat det rätt så borde jag om jag tar bort hela huven,
luftboxen, luftfilter, och annat skit som bromsar luftflödet på min BMW
328 få en jävlans massa hästkrakar i motorn. Eller har jag fel?

 Nej du har rätt.  Om man lyfter bort all onödig effekt på din bilmodell så ger det en 35% viktökning.   


001110

Hej
tack för en bra bilsida (äntligen). Har en fråga när det gäller chipstrimning.
OLW har ju hockeylag på sina påsar, bör jag vänta tills elitserien är slut för att få ut högsta möjliga effekt ur trimningen mao välja elitserievinnarna?
mvh
Jari Aaltonen, Borås

Expertpanelen svarar:    Även om du väljer eliten så tror vi vinsten e-liten.


001109

hej jag hart en WV 1300 chipstrimmningen gjorde susen men jag har ett litet poblem jag trampade bromspedalen rakt igenom golvet. handbromsen funkar så jag andvänder den tills vidare har ni några tipps vad jag ska gjöra

Expertpanelen svarar:  Sluta använd broms överhuvetaget så får du ut mer av trimmningen. 


001109

Ert uttömmande svar ger mig endast en fråga kvar ....måste jag åka till en OK bensinmack för att utföra detta ?
I såna fall bör den vara bemannad eller går det bra med en mack med enbart pumpar, det brukar ju var billigare där.

Aldrig mer jänkare............

Expertpanelen svarar:   Att prata med Ok-personal är lika givande som att prata med en sedelautomat så det kvittar.  Lycka till.


001109

Hej expertpanelen!!!

Det är så att jag ständigt blir mobbad när min trakt...hrm..  bil, det
är en -79:ans Volvo 245. Dom säger att det är en bondbil, och drar vissa
paralleller med divers jordbruksredskap. Själv hävdar jag mer bestämt än
vänligt att de är en Bond-bil (007 alltså). Frågan är. Var sitter
reglagen som gör att man kan kan framföra bilen som självaste 007
himself???

//Lars-Patrik von Gökur

Expertpanelen svarar:  Det stämmer. Det ÄR en Bondbil.  Modellen har förekommit i åtskilliga Bondfilmer. Exempelvis: "Latmännen med rätt att döda."   "Lisens to mjölka." "The man wiht the golden traktor." "The living koblaj."  m.fl.  


001109

Hallå killar!

Jag har en ford escort från 1982, den går så in i ..........!
Min fråga är då, vad är det för fel på den?

MVH från mig.

Expertpanelen svarar:  Den vet inte om att den är en ford escort.  Den kanske blev såld som beg.bil hos en Ferrari åf. Nu tror den att den är ett italienskt fullblod.  Låt den hållas.


001109

Jo det är så att jag har en Opel och jag tror att CO-halten är för låg i den. Min svåger Raggar-Pär hjälpte mej att mäta och han sa att den va alldeles för låg, "E ju bara 3,4," skrek han upprört. "Ska ju ligga runt en 60-61, ju". Men det kunde han fixa, sa han. Om jag satte en slang i munnen ifrån avgasröret och försökte blåsa in så mycket jag orka, för utandningluften innehåller jätte mycket CO, ropa han medans han tokgasade bilen. Vi höll på i en halvtimme, i alla fall. Bilen kom upp i en 5,31, så det hjälpte faktiskt. Själv så ligger jag runt en 22-23 i COhalten, men det var fullt normalt enligt min svåger. Nästa vecka skulle vi byta luft i luftfiltret, för den var för gammal, tyckte han. Jaja, blir till att ta fram slangen igen, då.     Tack för en jättebra sida, fast min svåger tycker att den är skit.           "Rökringen"

Expertpanelen svarar:  Efter att noga läst igenom ditt brev och därefter konsulterat kända tv-meteorologer och haft diverse olika paneldebatter så satte vi oss ner för att komma fram till ett svar. Efter timmar av livlig diskussion så kom vi fram till följande: Svaret är JA. 


001108


Jag har en Toyota Corolla.. ja jag vet det är en skitbil... häll inte salt i såret är ni snälla.
Jag fick köpa den billigt så jag tog hand om den , den har trots allt tjänat mig bra dessa två år.
Jag var tvungen att genast skaffa motorvärmare med sladd till den elektriska stolpen, för att binda
fast den på nätterna.
Man vet ju aldrig om den får för sig att man inte är en värdig husse eller så och drar. Alternativet hade ju varit att varje kväll skruva av hjulen, så jag föredrog en sladd, det verkade enklare, eller bedömde jag fel ?

Nu till min fråga...
Lilla Tåjan har numera fått ett klonk ljud på höger sida, jag kollade genast i instruktionsboken och som tur var är den skriven på Svenska, är det inte fantastisk vad dessa små japaner kan nu för tiden ...t.o.m. skriva på Svenska. Det stod nånting på sidan 76 att ett visst klonkande ljud kan uppkomma efter körning på väg men att de skulle vara på vänster sida.

Är det så att man ska springa baklänges framför bilen och höra klonket från rätt sida, eller bör jag åka till en verkstad ?

Tacksam för er proffesionella bedömning av klonket.


Aldrig mer jänkare....

Expertpanelen svarar:   Om du är Ok-medlem och alltså står framför bilen med ansiktet vänt mot den så är det helt normalt att det klonkar från höger sida.   Är du icke-Ok-medlem och gör riktningsbedömningen i färdriktningen så kommer klonket från vänster sida.   Tusan.... kom visst från ämnet, hur löd frågan? 


001108

Har en tysk bil som det står ÖL på ett lock mitt uppe på motorn. Ska det vara starköl eller lättöl. Det är en lätt bil, men jag känner mig osäker.
 
 
Med vänlig hälsning
Bill Ericsson
PAUS SYSTEM I BORÅS AB

Expertpanelen svarar:     Du säger att bilen är "lätt".    Ford fiesta va?  Om det är det så häll inte i öl.  Flickbilar vill ha vitt vin.  Ett sätt att säkra identitet är att varva upp motorn till 6200 rpm.  Om det då låter BRÖÖÖÖÖÖÖÖÖL då är det en tung bil.   Låter det FJOOOOOOOOLL så är det en fiesta.


 

001107

Hej , Nisse .
Tack för en jättekul sida .
Jag har ett litet bidrag till bilarnas värld .
En motorannons som säkert passar den galne trimmaren .
Här kommer den .

Motorannons


001105

Hejsan experter!
Jag är en kille på 22 år som har ett problem med hästkrafter. Det är så att jag inte är säker på hur man mäter dom. Men jag har mina ideer angående detta. Jag tror att man mäter hästkrafter genom ett enkelt prov: Man tar en vanlig standard häst och knyter fast svansen i ett stumt föremål, lämpligen en lyktstolpe. Sedan fäster man fronten på hästen i bakdelen på bilen man önskar testa. Därefter kör man iväg med fullt gaspådrag varvid hästen går itu. Efter detta ökar man gradvis på antalet hästar tills bilen inte längre orkar åka iväg. En BMW M5 orkar således dra isär 408 st. hästar och min Renault bara 90. Är detta så det går till? Min kompis tror inte att man gör så!  Vem av oss har egentligen rätt?    
 
 
 
Tacksam för svar!
 
Pierre B.

Expertpanelen svarar:  Intressant!   Givetvis måste det vara så. Det är ju logiskt.  Man har ju alltid hört att "den där bilen ligger på 110 hästar".  Det däremot är ologiskt. Varför skulle en bil ligga på hästar och varför så många?  Vi stöder din linje.


001103

Hej!
Jag har EN kompis, han har en Volvo, han har trimmat ner den för den var alldeles för vild med normal prestanda tyckte han, det är en GL, ca 116hk som standard men han tycker att han har problem med att få ner kraften i backen så han fick släppa några hästar lösa. Vi har hällt olja på däcken för det läste vi i en seriös bil-tidning att det var det man skulle göra för att få enormt fäste i asfalten. Vad mer kan vi göra? Det här är skitjobbigt, han får köpa nya däck varannan vecka ungefär, givetvis köper han de som är avlagda på skroten, de som är rikligt svarvade från början. Snälla, hjälp!!
 
MVH Kurta

Expertpanelen svarar:   Man måste ordna däck som inte tappar fästet.  Se vårat nya reportage om vinterhjul.


001103

Hajsan alla meckar troll !!

Jag undrar hur det ligger till med skillnaden mellan Julen och Hjulen
???
det låter ju faen nästan samma, hur skall man veta skillnanden eller hör
jag i syne ?
Jag har ju inte lust att dansa runt en packe med nyinköpta dubbdäck...

Friskt meckat hälften urdrucken Sjuttis !!

God HJUL !!

Expertpanelen svarar:   Det har vi också frågat oss.   Inom en snar framtid så kommer ett reportage som heter (h)julpyssel. Det kanske kastar lite ljus över mysteriet.


001103

HEJ jag har en saab som både startar går bra och dessutom är rymlig.Men efter ha varit på semester och packat bilen full med kläder, mat ,tält och öl så får jag inte plats med hunden . Efter många försök att montera hundjäveln i handskfacket,så har jag totalt gett upp hoppet.
 
jag har några alternativ som jag skulle vilja ha hjälp med att välja rätt.
 
 
x  Montera ett större handskfack
x  Sälja bil aset
 

Expertpanelen svarar:   Sälj hundaset.   Om du skaffar en Saab 9000 88B eller nyare så ingår katt !!!


001103

Kære brevkasse,

Her er et spørgsmål fra jeres danske broderfolk.

Jeg har en Punto 55 S fra 93 som kun kan komme op på 110 km/t. En af mine
svenske venner sagde at jeg skulle tilsætte svensk smögås til min kardanaksel.
Hvad er det og vil det hjælpe ?.

MVH

Lars

Expertpanelen svarar:   Din svenske vän verkar vara lika klok som vi här på "Hej Bilist".   Han är idiot.  Fiat punto har ingen kardan. Man trycker ner smörgåsen i chokehuset !!


001103

Hej expertpanelen.
Jag har dykt på ett problem. När jag skulle fylla på kylarvatten i
min Honda prelude så gjorde jag helt enligt den instruktionsbok
som följde, visserligen skriven på japanska men så jävla fel kan
jag inte haft. Jag släppte ur luften ur däcken för att den skulle
komma lägre ner. ville inte få luft i systemet pga högt lufttryck.
Sedan svetsade jag fast det vinkeljärn som stod beskrivet att det
skulle sitta på topplocket för lyftkraft. Min kompis tog sedan ett
spett och öppnade ett litet hål i toppen. I det hålet fyllde jag nu
kylarvätska. Det behövdes verkligen för det gick i 43 liter!! hålet
tätade jag med hubba bubba (blåbär). Men nu till problemet. När
jag monterade tillbaka skärmsidorna kom jag troligen åt
henderssonmuttern (klantigt) kan man vrida tillbaka den eller måste
jag lämna in den till elverket ? De säger att jag inte är riktigt klok
men jag är desperat nu.

PS. om man vänder på växellådan börjar den från 10 då ? DS

 
med vänliga hälsningar - Klåfingrig Norbergare

Expertpanelen svarar:   Det är inget fel på ditt förstånd. Det kan vi intyga efter att ha läst ditt brev.  Ditt tillvägagångssätt stämmer bra med hur vi brukar jobba.    En annan likhet är att vi också kör fast och blir tvungna att skrota bilar.


001103

Hej !
Om jag vill ta med en passagerare i min FIAT UNO, måste jag då reg. besiktiga bilen ??

Expertpanelen svarar:    Japp!  Du måste typa om den.  En omtypad Uno blir en Tipo, typ.


001102

Hejsan meckarkillar,
Jag är en tjej på 16 vårar som undrar varför det är så sensuellt med
tunnhåriga medelålders killar med oljiga overaller, min mamma och pappa
förstår mig inte och jag har ingen att vända mig till. Jag har även en
mekanisk fråga till er: Om man drar toppen till en MAG motor 344 cc,( Rajd
scooter ) vilket momenttryck bör man då hålla sig till?

Vilsen tonårstjej med acne
, Jarlåsens Scooter Club
Alnö

PS Nisse, kan du hälpa mig att olja in mina skinntajts?
Ds

Expertpanelen svarar:   Momenttryck??   Nej.  Man drar med muttermaskinen tills det känns lagom oavsett motortyp.    Jag hjälper dig med dina tajts om du oljar in min kardan.


001102

HEJ era smyg fisare!

jag har en gammal skoda disel och jag har en spak mellan säterna när jag
sliter i den så låser sig bak julen och när jag inte sliter i den så låser
sig inte julen VAD är felet ska jag inte använda spaken eller ska jag ta
bort den////smyg fisar kungen

Expertpanelen svarar:  Det är tyvärr bara att amputera.   Spaken kan ha fått syfelis.


001101

Hej.
Jag har köpt en japansk sporträser,en Mitsubishi Lanzer Evo 6:a. Nu e de så att varje gång jag trycker gaspedalen i botten så går det för mig i kalsongerna.
Är det ett vanligt problem med japanska rejs bilar???
Eller är det ett fabrikations fel??? Kan man få ut nya kalsonger på nybilsgarantin?
Hjälp,börjar få slut på kalsonger!!!
Häls. Sädtrucken.

Expertpanelen svarar:     Det där är ett fenomen som brukar förknippas med Italienska fullblod. Amerikanska värstingbilar eller SJ:s T44, inte japanska riskokare.  Att du har drabbats beror på ett mjukvarufel i huvudet på dej.  Det finns utbyteshjärnor på Hobbex.  Lycka till.


001101

Hejsan expertpanelen!!
 
Jag har ett problem med min Toyota Supra, den utvecklar inte tillräckligt med hästkrafter. Funderade ett tag på att chipstrimma, men då slog det mig att man kan väl ta riktiga hästar alltså typ en ponny eller något i den stilen??? Om man kan det vilken ras skulle ni rekommendera?
 
Det är en sak till, bilen har en tendens till att välta i varje kurva om jag kör snabbare än i 30 km/h kanske har ni något förslag på hur man kan förbättra väghållningen...???
 
Bengt-Arne

Expertpanelen svarar:   Rekommendera en häst...?  Ibland är det en snubbe som försöker få oss att köpa "horse" men vi har hittills tackat nej.     Det där med att få bilar att inte välta är svårt. Fråga Mercedes. 


001101

hej

jag har en BMW 328 -97 men när jag skall tävla med mina kompisar så
läger jag ju in 1:ans växel för att komma 1:a
men det är lika dant varje gång jag kommer altid sist. sen måste jag
lämna in den på motor renovering (för jag orkar inte lyfta ur motorn )
är detta ett vanligt fel på BMW. Tycker ni att jag bör reklamera bilen.

Expertpanelen svarar:  Du behöver varken reklamera eller motorrenovera mer.  Lägg bara ur parkeringsbromsen nästa gång så vinner du.   För att vara på den säkra sidan så kan du ju fylla kompisarnas kylsystem med frisyrgelé och grekiska oliver.


001101

Hej! Jag har en gammal Wartburg (tillverkad i Östtyskland). Jag hällde i nitrometanol i tanken. Faan vad det gick hårt men den gamla två-taktarn började få krämpor och gick knyckigt. Tillsist lossnade avgasröret. Jag hittade aldrig avgasröret efter insidenten.

Frågan är: Hur får man bilen att inte gå knyckigt då man hällt i nitrometanol och hur skall jag göra ett nytt avgasrör. Ni har endast exempel på hur man lappar avgasrör. Plus att avgasröret måste bli så billigt som möjligt. Nitrometanol kostar en hel del.

//von Wartburg

Expertpanelen svarar:  Åk ut på landet där det finns vita stugor med röda knutar.  Köp/sno ett stuprör från ett av husen.  Efter viss formatering så har du ett häftigt fyrtumssystem.  Lösningen på knyckig gång heter svänghjul.  Montera ett på varje fälg.  Som svänghjul använder du med fördel kommunens lock från dagvattenbrunn märkt "A".


001101

tjenare nisse och ni andra
jag har en fråga låd-bil va e det?
sune dynghög

Expertpanelen svarar:  Uttrycket "lådbil" härstammar från fornnordiskan.   Motorcykel = cykel med motor.   Raggsockor = Amazonägarens strumpor.   Lådbil = Bil med låda.  (Exempelvis femväxlad manuell.) 


001101

Jag har fått bucklor på biltaket genom att ta en genväg över ett dike.
Min granne säger att man trycka ut bucklorna genom att äta bruna bönor,
sätta sig i bilen och stänga dörrar och fönster. Sen är det bara att vänta.
Men jag gillar inte bruna bönor - går det lika bra med ärter?
 
Karl Cinrot

Expertpanelen svarar:    Om du bjuder fem välvuxna betongarbetare på öl och bruna bönor i bilen så tror jag att du se fram emot en större husbil när partyt är över. 


001101

Hejsan.

Hur kan folk kan sälja en bil med så allvarliga lackskador som på MIN bil, Dom är brun till färgen och lite poröst kexiga, det borde gå på nästannybils-garantin !

MVH, GOLF -84

PS.
Dom smakar inte så gott heller!  DS. 

Expertpanelen svarar:   Den typen av kex göre sig bäst med pålägg av typen plastic-pudding.  Eller så kan man lacka hela bilen i denna bruna nyans.


001031

Hej expertpanelen!!

På min fina lilla bil finns en märklig  finness som jag inte vet hur man
ska utnyttja.. På insidan av dörren finns en liten knapp. Om man trycker
ner den och stänger dörren kommer man inte in i bilen igen. Vad kan man
använda den funktionen till???? Är detta ett utbrett problem att
dörrarna inte kan öppnas, eller är det extrautrustning på min bil??? Kan
man koppla ur skiten, så att dörrarna kan öppnas?? Är det något digitalt
eller???

Lars-Patrik

Expertpanelen svarar:    Funktionen kallas "Deadlock" och är bilvärldens motsvarighet till rymdskeppens självförstörelseknapp.  Dvs. använd den aldrig om du vill använda din bil igen.  Funktionen kan dock monteras bort genom att du kapar dörrgångjärnen.


001031


Hej Panelen!
Med tanke på vad den smarta tjejen fick till svar i går så undrar jag vad
man gör med en P-Lisa?
A.H

Expertpanelen svarar:    Som du vet är prostitution numera förbjudet i Stockholms innerstad vardagar 00:00 - 24:00 samt alla helger.   Man får inte köpa sex alltså.    Däremot går det bra att leasa det.  P-lisa är ett sådant exempel.  Dess utom kan man Leasa Nilsson har jag hört.


001031

Hej!

Jag har ett problem med min Koenigsegg CC ("Lånat" den från Mässan i Paris).
Jag har hört att den har en topfart på 390km/h. Den gör inte ens 1km/h!!!
Jag sätter mig i och trycker på     "start", men inget händer!! Vad är det
för fel???
MSH (Med sura hälsningar)
Christian


  Expertpanelen svarar:  Christian von Koenigsegg och hans polare har tagit i lite väl i överkant.  Resultatet bliv tyvärr en  krimskramsbil med åt skogen för mycket elektronik. Solklart att det blir elfel.    Deras 12 cylindriga boxer ska enligt uppgift knuffa bilen över 400 km/h tröskeln så om den bara gör 1km/h  beror det bara på en sak: elfel.  

001030

hej jag har ett problem med min nya Trabant  68
den går bara i 30 med hemlängtan å kött bullar på järnet
kan det bero på att jag har följt era anvisningar på hemsidan eller e det spettet som jag körde igenom cylinder huset eller diskmedlet som jag använde som motor olja
vad vet jag men just nu så kör jag utan insprutarn istället drog jag en slang förbi allt sammans rakt ner i cylinder huset
är tacksam för svar....,,.,.,Herr Tjocke Fete Göran Persson från regeringen       (statsministern men det stannar mellan oss) 

Expertpanelen svarar:      Du har bearbetat bilen lika bra som vi skulle ha gjort.   Finns det bränsle i den?


001030

 

Tjena!   Jag tänkte om jag skulle kunna få lite experthjälp om säkerheten i bilen.
 
Om man har sex i baksätet och har säkerhetsbälte på sig - klassas det då som säker sex?
 
MVH  Smarta tjejen

Expertpanelen svarar:    För att ha sex i bil krävs:  P-piller, p-rulle,  P-plats.  Avancerade utövare uppsöker ofta p-hus.

 


001030

Det heter ju "Whiskas, om katten själv får välja". Min fråga är: kommer det
kattmat ur motorn som sedan blir till avgaser i katten? I så fall är det väl
bättre att köra utan katalysator? Hur gör man om man har hund?
A. Hilter

Expertpanelen svarar:    Vi vet bara att om katten får för mycket soppa så citat: "packar den ihop och det blir kattbyte" slutcitat.  Hund tror vi fungerar lika bra. Det finns ju många bilar som är tax-i.


 

001029

Tja!

Fråga 1. Jag har köpt mej en gammal Volvo 240, och undrar om jag kan ha min
Nokia 1611 ("mobil"telefon), eller om bilen blir för tung då när jag bara
har ett B- körkort.
Fråga 2. Sitter det nån motor i min bil? det händer ingenting när jag
trampar på gasen (det är väl pedalen till höger?)
Har jag blivit blåst när jag köpte bilen??

/ En som undrar

Nokia 1611

Expertpanelen svarar:  Du skaffar en släpvagn så har du gott om plats som krävs för strömförsörjningsanläggningen till 1611:an.  Du behöver alltså ett dieseldrivet mobilt kraftverk.  Med lite vanlig händighet bör du även kunna få aggregatet att ge lite "påskjut" eftersom den trötta B20/B21:an har hästkrafter som precis räcker till att hålla kvar skiten på tomgång.

 

 

 


001029

Hej ,biltok här igen!!
Nu krånglar Skodan igen. Hittade ett nytt växel läge på Skodan igår. På växel spaken står det "R" som står för Räjsing. Men bil fan går ju bakåt när jag andvänder den växeln, iochförsig går den ju fortare bakåt än framåt, men jag vill ju inte vända på karossen, då får man ju back däcken fram och det blir ju inge bra.
Speciellt nu när det snöar. Sen får jag ju alla avgaser i halsen eftersom jag saknar vindruta. Finns det nå enklare lösning?? Hjälper det om jag vänder på växellådan?
Eller ska jag åka till Checkoslovakien och spränga hela Skoda fabriken i luften???
Häls.Biltok.

Expertpanelen svarar:  Vad händer om du rycker bort växelspaksknoppen och därefter återmonterar den fast vriden medurs 90 grader?     Om det blir problem att uppnå 90 grader så har Defa en värmare som heter Termina2000 fast det kanske bara blir 45 grader med den....


001029

Hej än en gång!!

Den hör gången har jag problem med min nya (nästan) Volvo 850 GLT -95.
Tänkte försöka få ner bränslekostnade, som vida överstiger mina
inkomster. Därför prövade jag att tanka disel, efterssom det är
billigare än bensin. Problemet är att nu går inte bilen alls... Förvisso
löser ju det problemet med höga bensinräkningar, men mitt skokonto har
blivit desto högre i stället pga. alla långpromenader . Vad är det för
fel?? Fick jag gammal disel eller är det fabrikationsfel på bilen???
Finns det några möjligheter att stämma Volvo för att jag har fått ont i
fötterna??

//Lars-Patrik von Gökur

Expertpanelen svarar:  Du behöver mera "komp" i bilen.  Ett nerdekat dansband borde duga. Ni skulle kunna kalla er "Lars-Patrik and the Wizex"  det borde bli en hit. 


001028

Hej.
Hällde i glyk-ål i kylaren på min Skoda igår, det börjar ju bli kallt o så,
men nu startar inte fanskapet, den gick bra ett tag men sedan lät det som
när man mal ner kött i en köttkvarn och så dog bilen bara.
Vad är det för fel?? Han jag köpte ålen av hade alldrig hört talas om en
Glyk-ål, så jag köpte en vanlig ål, kan jag ha lagt i fel sorts ål??
Häls.biltok.

Expertpanelen svarar:    Känt problem.   Vi skulle köpa en vingm-utter hos järnhandlaren, han hänvisade till djuraffären där dom säljer vanlig utter.  Vi blev tvungna att gänga upp uttern i häcken innan vi kunde skruva fast han.  Han blev inte glad.

 


001028

Hejsan!
Jag har en SAAB som uppför sig konstigt. När jag trycker på en knapp mellan sätena försvinner taket. Ska det vara så eller ska jag lämna tillbaka den och få en annan bil. PS. Jag har köpt den på en bilfirma så jag har 3 månaders garanti.DS.
 
Putte

Expertpanelen svarar:  Motfråga, när du trycker på knappen en gång till, kommer då taket tillbaka?   Det har nämligen inte golvet gjort som försvann i min Opel kadett 1984.  Oavsett vilka knappar jag trycker på.


001028

 

Hejsan. Jag har ett enormt problem, snälla hjäääälp mig..   Det är så att jag har kört punktering på mitt vänstra framdäck på min volvo 242 L -75. Grön är den till färgen och det sitter plåtfälgar på den..  Problemet är att, det är bara där nere i däcket luften saknas.. Och rullar jag bilen så följer punkteringen med, den stannar där nere..
Hur ska jag göra för att vara säker på att luften jag pumpar in hamnar där nere i punkteringen och inte åker upp som den andra luften gjort..
 
Hoppas ni kan hjälpa mej och min punktering..
 
MVH Lasse Dass

Expertpanelen svarar:  Tag ett "friskt" däck.   Skär ut en bit som är lika stor som den platta delen i ditt däck.   Skär bort den platta delen i ditt däck och ersätt den med den nya.   Du borde kunna sy dit den med galvaniserad ståltråd och därefter täta med sillikon.  Lycka till.

 


 

001027

 

Tjena!!
det är så att jag har en Lamborgini Diablo -00 model och jag undrar varför jag alltid blir tagen av POLISEN så fort jag läger i femman och trampar plattan i botten / snälla hjälp mig med detta problem!!!

Expertpanelen svarar:  hm.... förmodligen beror det på någon justering som behöver göras.    Polisen kör standardbilar, dom borde inte ta dej.  Uppsök närmaste auktoriserade serviceverkstad för hjälp.


001027

Jag har en långtradare på 24 m. Problemet är när jag skall fickparkera så finns det sällan plats till detta åbäke. Nu har jag hört i skolan att saker blir kortare om man kör i ljusets hastighet (ref. Relativitetsteorin av Einstein). Stämmer det då att om jag kör tillräckligt fort in i parkeringsfickan så får min bil plats? Eller blir min bil längre igen när jag stannat?
Tacksam för svar: S. Torsnopp

Expertpanelen svarar:  Om du kör in i en parkeringsficka i exempelvis 80 km/h så tror jag nog att problemet löser sig självt oavsett vad som står i vägen.  Lycka till.


001027

min saab v4a går bara i 70 i nedförs backarna vad ska jag göra för att den
ska gå fortare.
minn granne glenn kör nemligen om mig med sin ford focus.

Expertpanelen svarar:  Om du ger dig till tåls 1-2 månader så löser sig nog problemet automatiskt.  Dom flesta Fård Ficus ägare brukar snåla in på onödigt lyx som glykol och spolarvätska.    


 

001027

Tja Grabbar (eller vad ni är för något)
Jag har kommit över en pall AUstralienska tomatlådor.
Jag tänkte pressa tomaterna och utvinna-
AU-tomat låds olja.
Vad tror ni kan det va nått.
Hälsn: Zon Fegon Njetzmee

Expertpanelen svarar:  Men shims på dej!  Utpressning får man bara göra på hjullager.  Föresten så bör du vara försiktig med den sortens olja annars kan det uppstå röda prickar samt klåda på pinjongen....


001026

Nämn dom 3 takterna i en vankel motor

/En som kan dem

Expertpanelen svarar:  hm....   3/4 takt??    Trioler???   Synkop??  Shuffel ??

/En som inte kan dem


001026

tjena nisse!

jag har ett stort problem min lloyd2000 turbo spechel auto skar i hop i går
så nu vet jag inte om jag ska renovera motorn eller inte jag har provat era
tips men motorn går inte än då vad göra /fridolf von dynghög

Expertpanelen svarar: Ställ dig och citera Tomas Ledin utanför din lokale LLoydåterförsäljare varje morgon.  När du upprepat detta i två veckors tid så kommer dom att bjuda på en motorrenovering för att bli av med dej.


001026

Hej expertpanelen!

Har uppmärksammat er fina gör-det-självbeskrivning om hur man fräschar
upp sina gamla däck. Jag undrar om ni har någtra tips på hur man kan
tillverka egna vinterdäck, nu när (h)julen snart står för dörren, och
det blir snö och is och allt!!!?

//Lars-Patrik von Gökur

Expertpanelen svarar: Vi funderar på ett sådant reportage och även ett om hur man balanserar hjul.

 


001026

Har fått in bakluft i framhjulet, vad gör man?!
Kan det vara rökgasrenarn?

Hjulius


Expertpanelen svarar:    Bakluft ???   Luft från baken???  Är det inte bättre att fylla tryckluft på en bensinstation?  Bilen kan få lite fisiga vägegenskaper och det kan hända att det skiter sig.


001026

hej där i bregårn

jag har lite frågor som jag undrar över!

1.hur gör man när man vässar motorn?

2.om växel låddan låter illa kan man klämma i en banan så den blir tyst?

3.jag provade det där med att montera 5-6st topplocks packningar i min
porche77a men det ville inte gå nå bra vad göra?

4vad är en kardan skruvar bult?

5.jag för sökte trimma min opel kaputt med jälp av era trimm tips men jag
vetinte om jag jorde fel någånstans föratt bilen började bara spåtta öl i
stället för det där andra vita sakerna som kommer ut ?

6.jag tänkte köpa en traktor men vet ej vilken jag ska ta vore tacksam om
expert panelen kunde ge mig råd?

mwh/aron af dynghög

Expertpanelen svarar:  Eftersom du har en Porsche så är du van vid luftkylt. Varför inte slå sju flugor i en smäll och köpa en riktig traktor?  Köp en aptrimmad Deutz med BF12L 413F på 600kW.  ZF har en helsynkad sextonväxlad låda som säkert går att få med banandoft.


001026

Tack för en mycket bra web-motortidning!
Era råd har varit ovärdeliga vid iköp av en Vaz Lada
1300..tvådörrars..halvkombi..ja ni borde juh veta..

I alla fall så köpte jag den från loppis härom veckan...och den är helt
enkelt FÖR liten. Så jag tog fram domkraften och hissade upp den. Jag fick
syn på en märkning under bilen på plast-underredet; "Scale 1:13"
...Jag ville bara fråga om det är en normal märkning på en Vaz? Är det nåt
Ryskt plagiat...? en hypotes jag har är att det möjligen kunde vara
vridmoment angivelser per rpm???

Jag har två frågor:


1 .Som sagt hade jag problem med storleken på bilen...hur ska jag fixa det?
2. Håller plast-underredet vid hårdkörning i grustag/gyttjerace/Svenska Rallyt och dyl.???

Tack på förhand   /Geequed

Expertpanelen svarar:    1.  "Scale 1:13" är ryska och betyder "kaross 1:13".  Det är alltså versionnummret (som Windows 3.11 ungefär).

2.   Plastunderredet håller förmodligen bättre än dito stålplåt eftersom det sistnämnda innehåller nersmälta rester från gamla ryska bastubor och toalettstolsarmaturer.  Resultatet blir att det rostar sönder redan på slutmonteringsbandet i fabriken.


001026

Tja expertpanelen!
Först vill jag säga att det är en för fin sida ni mecklat ihop! 
Jag har en fråga! Hur mycket får jag dra med min cykel?? Funderar på att koppla på min 8.20m långa husvagn som väger 2560kg och undrar FÅR jag dra detta med cykeln??? Det är en 21 växlad mountain bike! Tacksam för svar! ///Guran

Expertpanelen svarar:    JA!  Om du får myndigheterna att förstå att din mountainbike är en bil så är det inga problem.  Du behöver dock komplettera cykeln med en del tillbehör som stödhjul, signalhorn m.m. Du måste även låta typregisterera den hos bilprovningen.


001025

hej expert panelen  jag har några frågor!
1.var sitter kolv putta fjärden i en volvo142a
2.vad är bond trimm?
3.hur gör jag för att få lite mer krut i min gammla trötta traktor kan man hälla i fotogen eller?
4.vilken bil är bäst val i dessa tider?/m.v.h.jonas skommar

Expertpanelen svarar:

1. Det heter ventillyftarfjädern.  Den finns för det mesta nere i oljetråget och består av nitton delar.
2. Bondtrim betyder att du fyller handskfacket med älgbajs. Som förare vill man då så snabbt som möjligt nå målet och komma ur bilen.
3. Montera dit 5-6 extra topplockspackningar. Då ökas förbränningsrummet och mer bränsle ryms. (fungerar ej på Deutzmotorer som är luftkylda      och saknar toppackning)
4. Vi på Hej Bilist har som policy att vara avigt inställda till alla bilmärken. Allt är skit helt enkelt.


001025

hallo där
jag har hört talas om att det fins två grej somm heter vaz & lada är det
möjligen en blommvaz eller en trösklada  dom pratar om kan ni svara på det
är ni snälla jag är så funder sam jag hart en fråga till var sitter en
kardan mocka fjäng jag kann inte hitta den jag har snart rivit ut motorn på
min ford siesta

mvh aron snor

Expertpanelen svarar:  Fabriccia Italiana Autombili Turin = FIAT.     Verkligen Annorlunda Zhit =  VAZ  (Vaz byggdes med Fiats gamla pressverktyg).

 Ford Siesta är en fjollbil och saknar därför kardanliknande attribut precis som deras förare som i princip saknar snopp.  xxxxxx


Sida    0     21      20     19   18   17   16    15    14    13    12    11   10   9   8   7   6   5   4   3   2   1    (äldre sidor)