Därför ska du besikta bilen regelbundet

Alla bilägare ska besikta bilen med jämna mellanrum enligt lagen. Det är den som äger bilen som måste se till att detta görs i tid. Om bilen inte går igenom besiktningen får den körförbud tills dess att felen åtgärdats.

För att en viss säkerhetsnivå ska finnas på Sveriges vägar behöver alla fordon kontrolleras regelbundet. Det är lagstadgat att alla fordon som färdas på vägarna i Sverige måste ha genomgått en besiktning. Under en bilprovning kontrolleras bilen utifrån en mall. Bilen behöver få godkänt på alla delar för att inte riskera körförbud. Hur ofta du ska besikta bilen beror på vilken årsmodell och bilmodell du har.

Bilägaren ansvarar att boka besiktningstid

Transportstyrelsen skickar inte ut någon kallelse när det är dags för dig att ta bilen till bilprovningen. Däremot skickar besiktningsföretagen ofta ut olika typer av marknadsföring när det är dags för dig att besikta bilen. Det är dock viktigt att veta att det är du som ansvarar att besikta bilen i tid även om du inte fått något erbjudande.

Under besiktningen kontrolleras:

  • insidan
  • bromsarna
  • utsidan
  • undersidan

Protokoll med besiktningsresultatet

Efter att bilen kontrollerats noggrant provkörs den. Du kan alltid följa med på provkörningen om du önskar. Det görs även en miljökontroll av bilen. Bilen kan få godkänt, underkänt med eller utan krav på ombesiktning eller körförbud. Du får ett protokoll med resultatet av undersökningen av bilen. Om du behöver göra en efterkontroll får du vetskap om det på plats. Om du inte genomför efterkontrollen får du körförbud på bilen.

Gå igenom bilen innan besiktningen

Innan du ska besikta bilen är det en bra idé att gå igenom den ordentligt. Se till att varningstriangeln finns i bilen, att alla bälten fungerar, att bromsarna är i gott skick och att alla lampor lyser. Det finns checklistor på nätet som du kan följa och bocka av innan du åker iväg för att besikta bilen. Eftersom en besiktning kostar pengar är det onödigt att åka till bilprovningen utan att ha kollat vissa saker. Det kostar inte bara pengar att göra en efterkontroll eller ombesiktning utan även tid.