Tips om grundläggande bilvård

Att äga en bil innebär ett ansvar att känna till och praktisera grundläggande bilvård. Att regelbundet uppmärksamma bilens skick garanterar en säker körning och förlängd livslängd. 

Vi vill ge dig verktygen och kunskapen att maximera din bils livslängd, prestanda och säkerhet. Här ger vi tips på allt från grundläggande kontroll och underhåll och viktig utrustning du alltid  bör ha med dig i bilen samt smarta tillbehör för din bil. Om du känner dig osäker på hur du ska sköta din bil, kan det vara klokt att överlåta jobbet till en auktoriserad verkstad. Försummad underhåll kan resultera i olyckor eller dyra reparationer.

Bilvårds betydelse

Att sköta om din bil handlar inte bara om estetik. Regelbunden bilvård förebygger slitage och förlänger bilens livslängd. En välskött bil erbjuder bättre prestanda, bränsleeffektivitet och en säkrare körupplevelse. 

Underhåll och serva din bil regelbundet, håll den ren både utvändigt, i motorrummet och invändigt. Utför också regelbundna säkerhetskontroller och se till att ha rätt utrustning i bilen. Om du är osäker på bilvård, kan en auktoriserad bilverkstad assistera med allt från däckbyte till reparationer.

Som bilägare är det viktigt att regelbundet säkerställa att bilen är trafiksäker. En checklista kan vara hjälpsam för att inte missa något viktigt.

Säkerhetskontroll av din bil

Innan du ger dig ut på vägen, följ dessa steg för att säkerställa att din bil är i bästa skick:

  • Kontrollera att all belysning på bilen fungerar. 
  • Se över däckens mönsterdjup och tryck för optimalt väggrepp.
  • Kontrollera och fyll på motorolja, bromsvätska, kylarvätska och spolarvätska vid behov.
  • Testa både fotbromsen och handbromsen.
  • Justera sidospeglarna och backspegeln.
  • Testa att bilbälten fungerar som de ska. 
  • Kontrollera funktionen av spolarvätska, vindrutetorkare, tuta och fläkt.

Hitta en auktoriserad verkstad

Om du inte är bilkunnig kan det vara en utmaning att hitta en pålitlig verkstad. Rekommendationer från vänner, online recensioner och certifieringar kan guida dig till en auktoriserad verkstad som kan hantera allt från däckbyten till reparationer.

Om du är osäker på hur du tar hand om din bil, är det bäst att vända sig till experterna. Genom att använda en auktoriserad verkstad kan du vara säker på att din bil får den vård den förtjänar, vare sig det gäller däckbyte, säkerhetskontroll eller reparationer.

Viktigt utrustning för bilen

För att vara förberedd ifall det inträffar en nödsituationer på vägen bör du ha följande saker med dig i din bil:  motorolja, spolarvätska, kylarvätska, trasa, reservdäck, domkraft, nödljus, varningstriangel, reflexväst, ficklampa, mobilladdare, brandsläckare, säkerhetshammare, snöskrapa, snöborste, spade, bogseringslina och startkablar. Och glöm inte varma kläder och vantar under vintern!

Viktigt att kunna däckregler

För dig som bor i Sverige under vintermånaderna är det viktigt att kunna reglerna kring däck. Mellan 1 december och 31 mars är det ett krav från Transportstyrelsen att alla förare använder antingen vinterdäck eller dubbdäck. Trots detta får man lov att sätta på vinter- eller dubbdäck redan från den 1 oktober och fram till den 15 april. Vägförhållandena måste dock klassas som ”vinter” vilket innebär närvaro av snö, is, slask eller frost på vägen, även om det bara är på en del av den. 

Kontrollera också mönsterdjup på dina däck och att de har rätt lufttryck samt inte har några skador. Vinterdäck bör ha åtminstone 4 mm mönsterdjup medan sommardäck bör ha 1,6 mm. Se till att däcken har korrekt lufttryck och att trycket är jämnt fördelat för bästa körupplevelse.

Kontrollbesiktning av din bil

Om du äger en bil i Sverige är det viktigt att du är medveten om de besiktningsregler som gäller för kontrollbesiktning av personbilar. Ett nytt fordon gör du din första besiktning på efter 36 månader från den månad då fordonet togs i trafik första gången. Andra gången inom 24 månader efter den första besiktningen. Efter det måste fordonet besiktigas senast 14 månader efter månaden för den senaste kontrollbesiktningen.

Notera att du kan besikta ditt fordon när du önskar, även innan de ovan nämnda intervallen, men tiden till nästa obligatoriska besiktning beräknas alltid från den månad då den senaste kontrollbesiktningen ägde rum. Besiktning av din bil kan du boka och utföra genom Bilprovningen. Missar du att besiktiga din bil får du körförbud på den. 

Miljövänlig biltvätt

Biltvätt kan ha en negativ miljöpåverkan. Smutsen som tvättas bort kan innehålla skadliga ämnen som till exempel bly och kadmium. Om du tvättar din bil hemma på din gata kan dessa föroreningar rinna ned i dagvattnet och hamna direkt i naturen. Välj istället en professionell och miljövänlig biltvätt där vattnet samlas upp och renas efter tvätten. Det finns flertalet miljövänliga alternativ som garanterar att du bidrar positivt till miljöns välstånd.

Rengöring av bilens inre

Bilens inre behöver också regelbunden kärlek. Se till att regelbundet städa inuti, dammsug säten och golv, och var försiktig med lädersäten för att undvika skador. Fläckar bör hanteras omedelbart, och för envisa fläckar finns det särskilda rengöringsprodukter. En impregnering kan skydda ditt inre från smuts och fukt.

Smarta tillbehör till bilen

För att förhöja din körupplevelse finns ett utbud av tillbehör som kan göra din bilresa mer komfortabel och funktionell. Magnetiska mobilfästen för att kunna använda GPS på din enhet, mugghållare, solskydd, USB-laddare, förvaringsfickor, uppblåsbar resekudde, bälteskudde, farthållare och GPS-spårsändare.