Därför ska du beställa nya fälgar online

Om du vill hitta prisvärda fälgar är det på nätet du ska köpa dem. Där är även sortimentet större. Dessutom kan du beställa dem direkt hem eller till verkstaden som ska montera hjulen.

Det finns flera anledningar till varför du ska ha bra fälgar på bilen. Fälgar förändrar både bilens utseende och köregenskaper. Om du behöver nya ska du överväga att köpa fälgar online för att hitta de mest prisvärda modellerna. Det är dessutom väldigt enkelt att beställa fälgar på nätet. Utbudet är ofta betydligt större online och genom att fylla i ditt registreringsnummer eller utgå ifrån din bilmodell kan du snabbt och enkelt sortera fram de fälgarna som passar på din bil.

Hitta rätt dimension

När du ska välja nya fälgar är måtten viktiga att tänka på. Fälgstorlekarna är angivna i tum. I registreringsbeviset finns information om vilken däckdimension och fälgdimension som biltillverkaren rekommenderar och som bilen är registrerad för. Fälgstorleken måste alltid vara samma som däckdimensionen i tum.

Tumma inte på kvalitén

Pris och kvalité går ofta hand i hand när det gäller fälgar. Faktorerna som har störst inverkan på priset är storleken, fabrikatet och tillverkningsmetod. Exempelvis är gjutna fälgar ofta av bra kvalité men de är tunga vilket gör att de påverkar bilens köregenskaper och även bränsleförbrukningen. Smidda fälgar som är lite dyrare är mer hållbara och lättare. Hållbara fälgar som tål gupp och hål i vägen är en fördel att välja.

Tips för att välja rätt fälgar:

  • Till vintern hitta fälgar anpassade för vinterbruk.
  • Välj rätt dimension på fälgarna.
  • Tunga fälgar påverkar bilen mer än lätta.

Fälgarnas konstruktion är viktig på vintern

Vid val av fälgar till vintern är det en god idé att även kolla på ytbehandling och konstruktionen. Fälgar med färre ekrar är ofta att föredra. Då fastnar det inte lika lätt snö och slask och om det gör det kan de lättare avlägsnas. När snö fastnar i fälgen kan det uppstå en obalans i hjulet som i sin tur skapar vibrationer. Tänk på att beställa och montera vinterfälgarna med tillhörande däck i god tid innan snön och halkan anländer. Bilen måste enligt lag ha vinterhjul från 1 december oavsett väglag till och med den 31 mars.